'Langetermijnvooruitzicht woningmarkt goed'

Voorlopig dalen de huizenprijzen in Europa nog, maar onderzoeksbureau Standard & Poor's rekent erop dat de markt op de lange termijn een opsteker krijgt.

 

Door een tekort aan nieuwe woningen, gecombineerd met een toenemende bevolkingsaanwas, zal de woningmarkt in Europa weer gaan opbloeien. Dat verwacht Standard & Poor's (S&P).

Maar voor het zover is, zullen de huizenprijzen in de meeste landen dit jaar nog verder dalen. Vooral in Spanje krijgen huizenbezitters te maken met een grote terugval, voorziet S&P. Daar zakken de prijzen naar verwachting 8 procent, en volgend jaar nog eens 5 procent. De economen van S&P gaan er vanuit dat de huizenprijzen in de meeste Europese landen vanaf 2014 zullen stabiliseren.
 
Nederland
Ook in Nederland blijven de huizenprijzen volgens de kredietbeoordelaar dit jaar onder druk staan, als gevolg van dalende inkomens en restricties bij het afsluiten van hypotheken. Alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is volgens de modellen een toename van de waarde van woningen te zien.

Bron: BNR